יין אורגני: המדריך המקיף ליינות טבעיים, איכותיים ובריאים

תוכן עניינים

זריחה-לפני-בציר

מהפכת היין האורגני בישראל

בעשור האחרון, עולם היין הישראלי עובר מהפכה שקטה אך משמעותית. בעוד שבעבר יין אורגני נתפס כנישה צרה המיועדת לקהל מצומצם, כיום הוא מוביל את חזית החדשנות בתעשיית היין המקומית. עם עלייה של למעלה מ-30% בצריכת יינות אורגניים בשנים האחרונות, ועם התרחבות מתמדת במספר היקבים העוברים לשיטות גידול וייצור אורגניות, אנו עדים לשינוי תפיסתי עמוק בקרב צרכני היין הישראלים.

מהפכה זו משקפת מגמה עולמית רחבה יותר של חזרה לשורשים, חיבור מחודש לטבע, ועלייה במודעות לבריאות ולאיכות הסביבה. לפי נתוני ענף היין העולמי, שוק היין האורגני צפוי להכפיל את עצמו עד שנת 2030, כאשר ישראל ממוקמת בחזית החדשנות והאיכות בתחום.

יקב לטם אורגני הינו היקב האורגני הגדול בישראל יש לו שני כרמים אחד בצבעון בגליל העליון השני בשיפון ברמת הגולן. מאז 2008 היקב עוסק בגידול כרמים אורגניים, ועשיית יין אורגני, ואימץ לאורך השנים טכניקות גידול ועשייה המתאימות לזנים השונים, לאדמה ולאקלים הישראלי. היקב מסתכל על הכרם כחלק ממעגל אקולוגי שלם, ושומר על ההרמוניה של הטבע בתוך הכרם.

מהו יין אורגני? הגדרה מקיפה

יין אורגני הוא יותר מסתם משקה; הוא ביטוי של חיבור עמוק בין האדם, האדמה והטבע. עם עלייה במודעות הצרכנית לבריאות, קיימות ואיכות, יינות אורגניים תופסים מקום מרכזי בתרבות היין העולמית והישראלית. במדריך זה נחקור את כל מה שצריך לדעת על יין אורגני: מהו, איך מייצרים אותו, מה היתרונות שלו, ואיך הוא משתלב בעולם היין המודרני.

הרובד החקלאי

האדמה היא הבסיס לכל יין איכותי, ובחקלאות אורגנית היא מקבלת חשיבות עליונה. הקרקע נתפסת כאורגניזם חי ונושם שיש לטפח ולשמר. תהליך ההסבה לחקלאות אורגנית אורך לפחות שלוש שנים, במהלכן:

יקב לטם אורגני הינו היקב האורגני הגדול בישראל יש לו שני כרמים אחד בצבעון בגליל העליון השני בשיפון ברמת הגולן. מאז 2008 היקב עוסק בגידול כרמים אורגניים, ועשיית יין אורגני, ואימץ לאורך השנים טכניקות גידול ועשייה המתאימות לזנים השונים, לאדמה ולאקלים הישראלי. היקב מסתכל על הכרם כחלק ממעגל אקולוגי שלם, ושומר על ההרמוניה של הטבע בתוך הכרם.

הרובד הסביבתי

שמירה על מגוון ביולוגי

הכרם האורגני מתוכנן כמערכת אקולוגית שלמה, הכוללת:

חיסכון במשאבים

בכרמים של יקב לטם אורגני נמצא עצים שונים אשר נמצאים באדמה הרבה שנים. בכרמים לא מרססים או מכסחים את העשביה הצומחת בכרם, להפך מסתכלים עליה כחלק מהמעגל האקולוגי של הטבע, בה חיים הרבה חרקים ומיקרואורגנזמים, במעבר העונות עשבים אלה ושורשיהם מתפרקים ונהפכים לקומפוסט טבעי באדמה. 

ביקב כל הפסולת שיוצאת מהיין הולכת לפסולת אורגנית דרך חברת פינוי פסולת אורגני מתמחה.

הרובד הטכני והרגולטורי

ייצור יין אורגני בישראל כפוף לתקנים מחמירים ולפיקוח קפדני. התהליך כולל:

פיקוח והסמכה
יקב-אורגני-מוצר-בפיקוח
מגבלות על תהליך הייצור

יקב לטם אורגני מאושר אורגנית ע”י IQC, הגוף הבלעדי המוסמך בארץ למתן אישור אורגני לתוצרת חקלאית. הארגון בוחר מדי שנה באקראי מספר יינות, לבדיקות מעבדה מתקדמות הבודקות שאריות כימיקלים וחומרי הדברה ביין.

בנוסף לכך הארגון פועל לפי תקן היין האירופי, גם בכרם וגם ביקב. ושולח מדי שנה רשימת חומרים המותרים והאסורים לשימוש בתעשיית היין האורגני. 

בעשיית יין אורגני היקב מוגבל מבחינת שימוש בסוגי חומרים ותוספים המקובלים בתעשייה הקונבנציונאלית. התקן האורגני מקפיד על שימוש בחומר משמר מסוג ביסולפיט המקובל בעולם עשיית היין במינונים מופחתים מהתקן הרגיל. 

מוגבלות אלו בשימוש בחומרים שונים בעשיית היין מקשה על תהליך ייצור היין, ודורשת מעקב הדוק וניטור מתמשך לכל אורך תהליך עשיית היין, כי אין ברשות היינן הרבה כלים לתיקון אם קוראת תקלה מסוימת.

הרובד הבריאותי

ליין אורגני יתרונות בריאותיים משמעותיים:

הפחתת חשיפה לכימיקלים
יתרונות בריאותיים פוטנציאליים
מחקרים מראים כי יין אורגני עשוי להציע:

מאמרים נוספים

השפעת הטרואר על היין

הטרואר, הוא השם הכללי המתאר את אופי האדמה והאקלים המקומי לגידול חקלאי. בגידול יין אורגני הטרואר מקבל משמעות מיוחדת...

איך מייצרים יין אורגני?

תהליך ייצור היין האורגני מתחיל הרבה לפני הבציר. העבודה בכרם האורגני היא אמנות המשלבת ידע עתיק עם טכנולוגיה מודרנית...

סוגי היינות האורגניים

בעולם היין האורגני קיימות שלוש גישות מרכזיות, כל אחת עם פילוסופיה, שיטות עבודה ותוצר סופי ייחודיים...